Covid19, contactopsporing en het beroepsgeheim van psychologen

Gepubliceerd op 16 mei 2020 om 19:22

Nieuwpoort, 16 mei 2020


Mevrouw Maggie De Block, Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, en van Asiel en Migratie
De Heer Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn, Gezin, Volksgezondheid en Armoedebestrijding
Mevrouw Julie Laloo, Directrice van de Psychologencommissie
Kopie aan de voorzitters van de beroepsverenigingen

Geachte Heer, Mevrouw,

Betreft : Contactonderzoek bij COVID-19 en het beroepsgeheim voor psychologen

De werking van de diensten voor het contactonderzoek stelt de psychologen voor een dilemma : als een psycholoog positief getest blijkt en gevraagd wordt om de gegevens door te geven van de mensen waarmee hij recent contact heeft gehad, gaat hij in tegen zijn beroepsgeheim. Zelfs een toestemming van de cliënt ontslaat de psycholoog niet van het beroepsgeheim, zo leert ons de deontologische code1. Wij horen een gelijkaardig dilemma bij gezondheidsjurist Tom Goffin, die het heeft over de artsen.2 Bovendien is er hier geen sprake van een noodtoestand zoals die doorgaans wordt ingeroepen om het beroepsgeheim te doorbreken, gezien er andere oplossingen mogelijk zijn. We volgen hierin de beslissingsboom zoals vooropgesteld door de Psychologencommissie3 .

Rekening houdende met de eigenheid van het beroep van psycholoog, blijkt dat het merendeel van de psychologen in hun werking, in geval van contact met de cliënt, de vereiste afstand van anderhalve meter kunnen in acht nemen, in combinatie met de andere gekende voorzorgsmaatregelen. In geval van besmetting van één van de beide partijen lijkt ons dit gerangschikt te kunnen worden onder de laag-risico-contacten. Wij baseren ons hiervoor op de volgende omschrijving :

“Een zorgverlener die in dezelfde ruimte als een COVID-19 patiënt is geweest zonder het gebruik van adequate beschermende kleding, maar nooit binnen een afstand van 1,5 m.4 “

Voor enkele sectoren ligt dat echter moeilijker – en dan denken we bij voorbeeld aan de psychologen die met kinderen werken, de psychologen die testafnames doen of de psychologen die eerder lichaamsgericht werken.

Wij lezen bovendien dat de overheid zelf de contactopvolging voor de gewone burger niet altijd zou verplichten, maar wel beroep doet op een vrijwillige medewerking :

“Ben ik verplicht om mee te werken aan de contactopvolging?

Jouw bijdrage kan jezelf en anderen helpen. Dankzij jouw hulp kunnen anderen tijdig geïnformeerd en geadviseerd worden. Hoe meer contacten we op tijd kunnen opsporen, hoe kleiner het risico op een nieuwe golf besmettingen. Zo vermijden we samen nieuwe strenge maatregelen. Medewerking is dus niet verplicht, maar is een vorm van solidariteit en burgerzin.5”

Gezien het in stand houden van het beroepsgeheim een wezenlijke pijler uitmaakt van ons beroep, lijkt het ons gepast om te zoeken naar een alternatieve oplossing. Hoofddoel blijft dat de verspreiding van het virus belemmerd wordt, zonder dat psychologen daarom inbreuk moeten plegen tegen de vertrouwensrelatie.

Wij stellen daarom voor om alle psychologen op te roepen om, in de lijn met de oproep tot burgerzin en solidariteit, als ze positief worden getest op het virus :
- Hun cliënten daar persoonlijk van te verwittigen.
- De cliënten te vragen om contact op te nemen met het contacttracing-center, zodat ze daar het nodige advies kunnen krijgen.
- Op die manier het beroepsgeheim van de psycholoog in het algemeen te blijven respecteren.


Met de meeste hoogachting,


Initiatiefnemers voor de Bezorgde Psychologen,
Nathalie De Neef, Hilde Descamps, Stef Joos, Philippe Grisar, Wouter Mareels, Tania Schuddinck, Tim Reddé


Mede-ondertekenaars :


Francis Martens, Voorzitter van APPPsy, beroepsvereniging voor klinisch psychologen - psychotherapeuten


Voor het bestuur van UPPsy-BUPsy, beroepsvereniging voor psychologen, Martine Vermeylen, voorzitter

 

1 https://www.bfp-fbp.be/beroepsgeheim?fbclid=IwAR0cwtBS7DX0nYo_6FkjtgHD1n711IwSIRrsiXydZ5G1breafS4Pb8Q5bls
2 https://legalworld.wolterskluwer.be/nl/nieuws/domein/publiek-recht/contact-tracing-covid-19-dwingt-artsen-tot-schending-van-het-beroepsgeheim/
3 https://www.compsy.be/nl/client-slachtoffer-bg#anker1
4 https://covid-19.sciensano.be/sites/default/files/Covid19/COVID-19_procedure_contact_NL.pdf?fbclid=IwAR0792RVDyFYtt9UqbSn8PLRmz2rT9-0_tnm2mT1QKstGTWKIRDPQHR2lcE

5 https://www.iriscare.brussels/nl/professionals/covid-19-coronavirus-2/faq-tracing/?fbclid=IwAR08HozWqWP_5xV2NleqYHwdGEguZJLM3f63bSx3gO4hYGHYdnMwok2v5NI#ben-ik-verplicht-om-mee-te-werken-aan-de-contactopvolging

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb